måndag 31 maj 2010

Vad är det som är normalt?

Jag slutar aldrig förundras över hur vi låter oss styras av olika normer och stereotyper vi har på omvärlden. Normer är de oskrivna regler som vi skapar och sedan går efter utan att tänka på varför. Exemplevis: att ta av sig skorna inomhus, eller att man inte tittar på varandra när man står i en hiss.

"Tankefigurer, schabloner och stereotyper är ungefär samma sak. De styr vårt tänkande så att vi upplever att de bekräftas trots att verkligheten är betydligt mer nyanserad och mångsidig eller kanske till och med inte alls överensstämmer med den stereotypa bilden" (Maria Hedlin, 2006, jämställdhet)

Stereotyper skapar vi ofta kring de människor vi tänker på. (ex: alla vet ju att norrlänningar, pratar segt, snusar och åker skoter. Eller att blonda tjejer med silikon är korkade ;) ) När normer och stereotyper bryts kan det bli mycket konstigt eller så bara ignorerar vi det.

Exempelvis; har en idrottslärare en uppfattning om att tjejers självförtroende måste stärkas för att våga spela fotboll, kanske han missar att det är ett antal tjejer i klassen som är jättebra på fotboll. Eller så kan det bli pinsamt när du automatiskt frågar en homosexuell killkompis om smakråd till inredningen och du får till svar "Tror du att alla bögar är bra på inredning?!"

Så nästa gång du känner i kroppen att något känns fel, innan du påpekar att andra människor inte är riktigt kloka, fundera först över vad det är för fördomar, stereotyper och normer som du har? För vem kan säga vad som är normalt egentligen?

3 kommentarer:

  1. Man måste ju vara rätt dum om man stoppar in silikon i brösten utan nån bra anledning (förutom att de ska bli större).

    SvaraRadera
  2. haha, sure! men det kan väl vara smart att göra dem större? Jag menar många tjejer med stora bröst får ju många fördelar, fler killar, rikare killa och kanske fler jobb om man är utvikningsmodell ;) Då är det ju ganska samart att stoppa i silikon :D

    SvaraRadera
  3. Oj, var visst ett tag sedan du skrev detta, men jag läste inte ditt svar på min kommentar.

    Jo visst är det så, vad jag har hört så är/var Viktoria Silvstedt inte så dum på gymnasiet (hon gick väl i Bollnäs) och har utnyttjat de förutsättningar hon har för att göra karriär.
    Men när hon sedan tycker det är jobbigt att killar bara kollar på hennes bröst så undrar jag lite, var det inte det som var meningen?

    SvaraRadera