tisdag 9 november 2010

Personliga revir

Är ni sugen på mer sociala experiment? Själv kan jag inte få nog av dem. Såg på Skavlan i helgen och såg hur deras reporter kollade hur närgången man får bli. Han bryter därmed många sociala regler. Klippet finns kvar till 5 december, så passa på. Själva reportaget finns 55.30 minuter in i programmet.

http://svtplay.se/v/2225408/skavlan/del_7_av_12

Men vad är det egentligen han gör när han bryter mot dessa sociala regler, t ex krama främlingar och sätta sig bredvid, trots att det finns gott om plats runtomkring? Han bryter mot våra personliga revir.
Vi har alla ett personligt revir som är uppdelad i den intima-, personliga-, sociala- och allmänna zonen. Dessa utrymmen varierar i storlek beroende på vem man är. Genom att ta sig in i någon annans intima sfär, som egentligen bara är till för dem vi känner väldigt väl, exempelvis sin partner. Så kan man skapa otroligt starka reaktioner. På klippet reagerar många med skratt, vilket är ett sätt att hantera situationen. Men det kan också finnas en del som reagerar aggressivt.

Det som är riskfyllt med att göra just sådana här experiment är att vi inte har en aning om hur stor personens intima och personliga sfär är. Vissa klarar av att ha folk på ett avstånd på 30 centimeter, medan andra måste ha minst två meter.

Du kan alltid prova med en vän för att se var din intima sfär går. En av er går sakta mot den andra, och när du börjar känna ett obehag eller blir nervös, så börjar antagligen din intima sfär där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar