söndag 14 mars 2010

Härskartekniker?

Just nu läser jag om härskartekniker och tycker att det är riktigt intressant. Det finns en gammal uppfattning om att härskartekniker bara utförs av Män för att förtrycka kvinnor. Men idag vet man att härskartekniker förekommer hos både män och kvinnor och på olika platser. (Elaine Bergqvist, 2008, Härskarteknik)

Vad är då en härskarteknik? Ja det finns en hel del sätt att utöva makt, det kan vara allt från att man "glömmer bort" den person som skulle ha nästa presentation (osynliggör), till att man på något sätt får en annan att känna sig mindre tex "men lilla gumman, nog förstår du att mitt förslag är bättre"(Stereotypmetoden).

Eller så kan man helt enkelt göra som Göran Persson som vänder ryggen till när Maud olofsson talar och skyller på "knä ont". Han har inte tänkt på att flytta sig i sidled? som Bergqvist uttrycker sig i boken jag läser.

I vilket fall så känner man ofta förvirring och en olustig känsla när man blir utsatt för härskartekniker. Har du varit med om att någon utövat en härskarteknik (medvetet eller omedvetet) mot dig? Eller kanske har du använt dig av en härskarteknik? :)

Kommentera gärna!

1 kommentar:

  1. Pedagogik och ungdom passar bra ihop. Efter 25 års ålder lär man sig ingenting.

    Däremot ger livet ibland erfarenheter. För att ha rösträtt behövs både kunskap och erfarenhet. Kanske.

    Ungdomar saknar inte inflytande i samhället. Titta på Ungdomsstyrelsen, LUPP projekten i kommunerna osv.
    /Grymt sa geronten.

    SvaraRadera