måndag 29 mars 2010

Liten tanke bara...

"Om en person du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat" - Nalle Puh

En viktig sak som jag försöker tänka på så mycket som möjligt är att så sällan som möjligt lyssna halvhjärtat. Jag vet själv hur tråkigt det kan kännas när man bara vill prata lite, säga något och personen man pratar med nickar håller med och helt plötsligt inser man att personen inte lyssnar särskilt noga, utan kollar på klockan, eller skriver något på datorn samtidigt.

Det blev faktiskt en tankeställare en kursdag då vi fick göra en övning där vi försökte prata med två samtidigt och en övning då vi skulle få den andra att göra något den inte vill. Det blir inte bra för någon när man är artig och låtsas lyssna, eller säger ja till något vi inte vill. Personen märker om man inte vill, eller inte har tid och lyssna, dock relaterar man ofta det till sig själv och tror att det man vill säga inte är viktigt för den andra personen.

Så nästa gång någon vill prata med dig och du känner att du har hundra saker i skallen. Be om att få återkomma, eller säg bara "vänta lite..." medan du avslutar det du håller på med och kan ägna hela din uppmärksamhet på vad personen vill berätta. Det är en av de finaste saker man kan göra tycker jag :)

Om du vågar, kan du även säga "Nej, tack jag vill inte det just nu." Nästa gång någon ber dig om något du inte vill göra. Varar inte ärlighet längst? ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar